UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Chrupiące jesienne kanapki z pastą z dyni i listkami groszku czepnego

  • 2 porcje
  • 1 h 20 min.

składniki

  • mała dynia hokkaido 1
  • średnia cebula 1
  • czosnek 2 ząbki
  • świeży imbir 2 cm
  • świeża kurkuma 2 cm
  • suszone pomidory 5
  • papryczka chili 2 cm
  • świeże oregano garść
  • sól i pieprz do smaku
  • mikro liście groszku czepnego 1 op.
  • czarnuszka lub sezam do posypania
  • masło klarowane 1
  • ulubione pieczywo

sposób przyrządzenia

Dynię umyj, pozbądź się pestek i pokrój w mniejsze kawałki. Włóż do naczynia żaroodpornego. Skrop olejem i piecz aż będzie zupełnie miękka. Pod koniec pieczenia dodaj obraną i przekrojoną na pół cebulę i czosnek. Upieczone warzywa (dynię razem ze skórką) przełóż do miksera, dodaj resztę składników oprócz groszku. Całość zmiksuj. Kromki chleba podsmaż na maśle. Posmaruj pastą, przykryj groszkiem i posyp czarnuszką.

udostępnij