UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Chleb – kanapka z ziołami i kozim serem

składniki

  • ulubiony chleb 1 bochenek
  • rukola 3 doniczki
  • mięta 2 doniczki
  • kolendra 2 doniczki
  • bazylia 2 doniczki
  • szpinak 1/2 kg
  • duża biała cebula 1
  • czosnek 3 ząbki
  • sól i pieprz do smaku
  • kruchy kozi ser (może być tez bałkański lub mozzarella) 200 g

sposób przyrządzenia

Szpinak zblanszuj w osolonym wrzątku przez 2 minuty. Na patelni podsmaż na oliwie posiekaną w cienkie piórka cebulę, następnie dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze chwilę, aż zmiękną. Wszystkie zioła grubo przesiekaj i dodaj na patelnię. Chwilę podsmażaj i dodaj zblanszowany, przesiekany szpinak. Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw. W chlebie odkrój czapkę i wyjmij ze środka miąższ. Przygotowanym farszem wypełnij chleb dodając ser. Przykryj czapką. Można jeść od razu lub zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki i zabrać na piknik następnego dnia.

Przepis i zdjęcie: Ola Szwarc & Zosia Różycka

udostępnij