Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Bruschetta z figami, serem niebieskim i rozmarynem

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • świeże figi 10
  • woda litr
  • cukier szklanka
  • świeży rozmaryn gałązki
  • kardamon szczypta
  • cynamon szczypta
  • ulubione pieczywo kromka
  • niebieski pleśniowy ser plaster

sposób przyrządzenia

Aby przygotować figi umyj je dokładnie, umieść je w garnku, wsyp cukier i zalej wodą. Dodaj rozmaryn, cynamon i gotuj na małym ogniu aż figi zmiękną. Zamieszaj co kilka minut delikatnie aby figi nie przykleiły się do dna. Kiedy figi zrobią się miękkie wyjmij je i odstaw na bok. Zwiększ ogień i gotuj przez ok 10 minut. Odstaw do ostygnięcia. Figi umieść w słoiku i zalej zimnym syropem. Takie figi, szczelnie zamknięte w lodówce możesz przechowywać nawet do 12 miesięcy. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Pokrój chleb w kromki. Na wierzchu połóż ser niebieski. Włóż do piekarnika i piecz aż ser się rozpuści. Wyjmij gotowe grzanki. Pokrój figi w plasterki i skrop syropem.

Zdjęcie i przepis: Anna Mastalerz i Kamil Roszczyk
www.fotografiamasztalerz.pl

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0