UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Azjatycki makaron z miętą, kolendrą i szparagami

składniki

  • świeża kolendra pęczek
  • świeża mięta 1/2 pęczka
  • makaron soba 2 porcje
  • szparagi 10
  • szalotka 1
  • olej do smażenia
  • sezam garść
  • sos rybny 4 łyżki
  • świeża papryczka chili 1 cm
  • czosnek 1 ząbek
  • olej ryżowy 1 łyżka
  • świeży imbir 1/2 cm

sposób przyrządzenia

Zacznij od przygotowania sosu. Do małej miseczki wlej sos rybny, olej ryżowy, drobno pokrojoną papryczkę, imbir starty na tarce oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość wymieszaj. Szalotkę pokrój w piórka. Podsmaż ją na rozgrzanej patelni aż się zarumieni. Upraż sezam aż zacznie ładnie pachnieć. Zagotuj wodę na makaron. Umieść go w garnku i poczekaj ok 8-10 minut aż będzie miękki, ale nierozgotowany. Odłam końcówki szparagów. Szparagi pokrój na kilku centymetrowe kawałki. Zagotuj wodę, dodaj szczyptę soli. Wrzuć szparagi i gotuj ok 3 minut. Posiekaj miętę i pół pęczka kolendry. Przecedź makaron. Ponownie rozgrzej patelnię z szalotkami, dodaj makaron, szparagi, posiekane zioła i połowę sezamu. Wlej sos i podsmaż całość przez 2 minuty. Makaron podawaj posypany sezamem i świeżą kolendrą. Jedz od razu.

Przepis i zdjęcie: Anna Mastalerz
http://masztalerz.tumblr.com/

udostępnij